Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

kapszulacenter

kapszulacenter

FEROMONOK BŰVÖLETÉBEN: AZ ORRODNÁL FOGVA VEZETNEK

2017. január 04. - kapszulacenter

A feromonok a nonverbális kommunikáció legsúlyosabb elemei: még csak éppen belépett valaki az ajtón, de már érezzük, hogy szimpatikus-e. A „viselkedéshormon” alapjaiban meghatározza, kit választunk párunknak, barátunknak. Szaglásunk alapján tudjuk, ha valaki tetszik nekünk, vagy fél a környezetünkben, de a feromonos parfümöknek hála megismerkedhetünk hozzánk nem illő emberekkel is, vagy vásárolhatunk annyi mindent a plázában, amennyire valójában nem is lenne szükségünk.

A feromonok határozzák meg életünk első napjától minden szociális kapcsolatunkat. Egy kutatás szerint már az anyatejes újszülöttek képesek megkülönböztetni édesanyjuk bőre illatát egy idegenétől. Lyal Watson 2000-ben publikált egy speciális tanulmányt, amelynek során egy csecsemő kiságyába tettek egy ismeretlen nő kendőjét, másik oldalára az édesanyjáét. Egyértelműen elfordult az idegen illattól az édesanyja illata irányába. De a feromon nem csupán gyermekkorban meghatározó. Döntő jelentőségű a baráti kör-, és az ismerősök megválasztásában, kapcsolataink fejlesztésében és társunk kiválasztásában is.

A lemoshatatlan feromon

A feromon, mint szelektív kémiai hírvivő a férfiak és nők vonzódását alapjaiban meghatározza. Olyan illatanyagok összességét jelenti, amely a szexuális vágyról, a hormonszintről, a termékenységről, az érzelmekről hordoz információt. E hírvivőknek köszönhető, hogy képesek vagyunk érzékelni, ha a közelünkben lévő emberek félnek, izgatottak, rettegnek, vagy vonzódnak irányunkba. A feromon hormont az emberi szervezet a bőrön, hajon, vizeleten, a nyálon, a hónalji mirigyeken és a nemi szervek mentén választja ki és párologtatja el, amelyet a legalaposabb tisztálkodás és a legjobb minőségű parfüm sem képes 100 százalékban elnyomni. A Rockefeller Egyetem és a Yale Egyetem munkatársainak legújabb kutatása szerint a tudósok megtalálták azt a humán gént, amely a feromonok azonosításáért felelős. A V1RL1-nek elnevezett gén a tudósok szerint valószínűleg egy fehérje előállításáért felelős, amely képes érzékelni a feromon vegyületeit. A feltételezések szerint ez a „feromon receptor” az emberi orr nyálkahártyájában található és rendkívül komplex módon képes érzékelni a környezetünk feromon-tartalmú illatanyagait.

Amint a feromonokat érzékeli az orr, majd az idegrendszeren keresztül az agy, azonnali válaszreakciót kapunk attól függően, hogy saját genetikánknak megfelelően mennyire vonzó, vagy éppen taszító szexuális értelemben a másik fél. A legújabb kutatás szerint, amelyet Chicagoban a Smell & Taste Treatment Research Foundation vezetője, Alan Hirsch publikált, bebizonyosodott, hogy csökkent, vagy abszolút szagláskárosodás esetén komoly szociális zavarokkal kell szembenéznie az embernek. A tudományos eredmények alapján kiderült, hogy a szexuális funkciók rendkívül nagymértékű csökkenése következik be akkor, ha az ember nem érezheti a feromonokat. Szaglásunk mindent elárul számunkra a másik félről, ha akarjuk, ha nem.

A feromonok azok, amelyeket a párkapcsolataink során nem zárhatunk ki. Nem véletlen ugyanis, ha úgy érezzük, ha másik fél szép, okos és mindenben passzol hozzánk, valahogyan mégsem szeretjük a bőre illatát.

A „viselkedéshormonok” a genetikai kompatibilitásról szólnak. A Wedeking-Furi szerzőpáros már 1997-ben nyilvánosságra hozott absztraktjában leírta, hogy a kutatásukban részt vett nők a genetikailag kompatibilis idegenek pólóit választották ki számtalan fehér egyenpóló közül, miközben határozottan és gyorsan elutasították azoknak a pólóját a válogatás során, amelyek genetikailag inkompatibilisek voltak. Különös, de elgondolkodtató módon azokat a kiválasztott pólókat, amelyeket szimpatikusnak éreztek, olyan férfiak viseltek a teszt előtt, akik hasonlítottak korábbi partnereikre.

Vonzó férfi, csábító nő

Érdekesség, hogy az eddigi kutatások szerint a férfiaknak csupán 10 százaléka bocsát ki nagymennyiségű androszteron feromont, ezekre a férfiakra szokás mondani, hogy „nagyon vonzó”. Ami még érdekesebb, hogy a kutatások szerint ezek a férfiak jellemzően átlagos kinézetűek, mégis, feromon szintjük miatt szó szerint vonzzák a nőket. A nőknél a legvonzóbbnak ítélt hölgyek esetében hasonló adottságokkal mutatták ki a copulin feromon fokozott jelenlétét, amely egyértelműen a nők hormonális egyensúlyával és termékenységével áll szoros kapcsolatban. Az ilyen hölgyek függetlenül attól, hogy milyen testi adottságokkal bírnak, mágnesként vonzzák a férfiakat.

Külön kihívás a kutatók számára, hogy máig nem ismert: az egyes feromon-összetételek miért taszítják, vagy éppen ellenkezőleg, miért vonzzák fokozottan a másik nem genetikailag kompatibilis, vagy kevésbé kompatibilis tagját. Az Egyesült Államokban, Bristolban végeztek egy érdekes kutatást, amelynek során egy általános, de ugyanolyan emberi feromont szagoltattak meg a résztvevőkkel. A megkérdezett férfiak 21 százaléka, a nők 26 százaléka kellemetlennek érezte az illatot, a férfiak 11 százaléka és a nők 10 százaléka mondta, hogy semmit nem érez, a férfiak 8 és a nők 6 százaléka viszont nagyon kellemesnek és vonzónak érezte a minta illatát. A feromonok megítélésében tehát – főleg genetikai okokra visszavezethetően - abszolút egyénfüggő, hogy ki mit tart csábítónak, ám a társadalmi megfelelőség jegyében azonban még ezt a kockázatot vállalva is kihasználunk minden olyan eszközt, amely szexuálisan vonzóbbá és kívánatosabbá tehet bennünket a külvilág számára.

Parfüm, egy csepp elillanó boldogság

A kutatások szerint a néhány éve kereskedelmi forgalomban kapható feromon tartalmú parfümök nagymértékben képesek módosítani az emberek kapcsolatait. A tudósok szerint egyértelműen megfigyelhető, hogy a feromonos parfümök legalább 6 hétig történő használatakor különösen a szociális helyzetek esetén könnyebben viselkednek az emberek, nagyobb önbizalommal dolgoznak, kevesebbet szoronganak. Ezeken kívül vonzóbbnak érzik magukat, boldogabbak és optimistábbak, szexuális életük aktívabbá válik, romantikusabban élik meg kapcsolataikat, tehát minden értelemben növeli a társadalmi integrációjukat. Egy amerikai publicista azért, hogy gyakorlatban is láthassa a feromonos parfümök hatását, saját magán próbált ki egy ilyen készítményt. Így nyilatkozott: „Rögtön érzékeltem, hogy azok az emberek, akikkel együtt dolgoztam, többet néztek rám és többet mosolyogtak rám. Azonnal konstatáltam, hogy miattam történik mindez, mert valójában én lettem nyitottabb, én tartottam velük több szemkontaktust és bizalmat sugároztam. Egyébként abszolút nem így szoktam viselkedni”.

Az emberi kapcsolatokat a feromonos parfümök rendkívüli mértékben meg tudják mozgatni. Egy pszichológiai kísérlet során fele-fele arányban placebót, illetve feromonos parfümöt adtak 20 férfinek és 20 nőnek hetente háromszor. Az eredmények szerint a feromont használók körében szignifikánsan több kapcsolat létesült új partnerekkel, mint a placebót használók körében.

Fontos ugyanakkor, hogy szintén ezek a kutatások mutattak rá, hogy a parfüm csak ideig-óráig tudja korrigálni a kevésbé vonzó feromonnal rendelkező egyének kisugárzását. Amint a parfüm hatásából veszíteni kezd, meglehetősen gyorsan visszaáll az eredeti feromon-háztartás kívülről érzékelhető egyéni jellege, azaz amilyen gyorsan jött a plusz feromon alkalmazásával járó boldogság, olyan gyorsan el is illan.

A kutatók mindemellett óva intenek a mesterséges feromonok használatától. A legsúlyosabb ok, amiért ezt teszik, hogy az emberi szervezet nem véletlenül lett úgy megalkotva, ahogyan. Az agy nem véletlenül érzékeli a feromonokon keresztül az egyes emberek összeillőségét, genetikailag, az egészséges utódok szempontjából rendkívül fontos, hogy helyesen érzékeljük a körülöttünk élő embereket. Pontosan ebből kifolyólag Nyugat-Európában már több törekvés indult el arra, hogy a feromonos és feromonoktól mentes parfümipart is háttérbe szorítsák, elősegítve ezzel a természetes párkeresés és a természetes emberi kapcsolatrendszerek helyreállását. Mindez azonban szélmalomharc, mivel már nem csupán az egyéni vásárlók, de maga a kereskedelem is aktívan és tudatosan használni kezdte a feromonok vélt vagy valós hatásait.

Feromonnal többet fogsz vásárolni

A londoni Harrods csak egyike azoknak az áruházaknak, akik humán feromont kevernek be a légkondicionáló rendszerbe azért, hogy az áruházban vásárló emberek még többet vásároljanak. Az adatok szerint a módszer rendkívül sikeres. Számos fejlesztő mellett a House of Rose laboratóriumi minőségű humán feromonokkal kereskedik, amelyet például a londoni áruházban is használnak.

A Harvard Medical School kémiaprofesszora, egyben az Institute for Feromon Research igazgatója, Milos Novotny kutatási adatai szerint az emlősök képesek akár félmérföldnyire is megérezni a saját fajtájuk szagát, jellegzetességét és kompatibilitását. Az emberi civilizáció ezt a képességét már roppant hatékonysággal és önpusztító módon, ’sikeresen’ kinőtte. A jelenlegi tendenciák azt mutatják, hogy a tudat alatt aktívan manipuláló feromonok alkalmazására egész iparág épült, a kereskedelmi bevételek fokozása mellett így aligha számíthatunk arra, hogy tisztább és ’őszintébb’ levegőt szívhatunk a jövőben.

 

(forrás: mul.hu, Hank Kat)

Olvasd tovább a 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapszulacenter.blog.hu/api/trackback/id/tr2512097937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása